En vecka med milt väder har gjort att vinterbeskärningen känts extra “inspirerande” och jag tycker att vi ligger i fas på de vingårdar jag är involverad i.

Även om det känns som man ligger i fas så är vinterbeskärningsperioden en period som man kan känna en lätt stress, när man sakta jobbar sig framåt planta för planta, så ser man också ALLT, som ska lagas , justeras, ändras vid varenda vinstock och det kan “hemsöka” en mentalt. Detta är anledningen till att jag alltid införskaffar bästa material oavsett om det gäller uppbindningssystem eller förbrukningsmaterial (vilka oftast håller längre)l.

Det är alltså inte bara stockarna som ska beskäras i denna perioden , utan man bör också se till så att allt är i ordning med “systemet” som ska hålla upp “filosofin”.

Förutom vingårdsarbete så har det varit en del jobb i vineriet, jag har smakat igenom alla viner i veckan och det är intressant att följa hur årgång 2013 utvecklar sig, jag kan hittills inte dra några paralleller till andra årgångar (som jag annars gärna gör) och anledningen skulle kunna vara den “ovanliga” (först kall och sedan solrik ) sommaren, men det kan även vara att vi ändrat en del parametrar i vineriet.

Vår senast skördade Solaris har jäst extremt sakta (även efter tillsats av Bayanus) och när jag smakade av vinet, så upplevde jag en trevlig balans mellan syra, sötma , alkohol och ek, därför valde jag att dra om vinet och avbryta jäsningen (jag säger ju alltid att man ska ha en plan att följa) trotts att jag hade tanken att göra ett torrt vin.

Den gångna veckan så har vi satt igång vår försäljning till restauranger och det har varit intressant och spännande. Sist vi åkte runt och sålde våra viner på restauranger var 6-7 år sedan och väldigt mycket har förändrats.

Vår vinagent Vinunic, sköter egentligen försäljningen av våra viner till restauranger, men “lokalt” så är det trevligt och lärorikt att själv besöka restauranger och få feedback på vinerna.