De senaste veckorna har varit mycket intensiva, denna tiden på året så är det mycket som ska planeras och beställas hem.
I de traditionella vindistrikten så är det många gånger bara att knalla ner till sin leverantör, så plockar man med sig det man behöver hem, här i Sverige är det däremot inte så enkelt.
Vi har valt att försöka hålla fast vid de leverantörer som vi har utomlands och genom det så har vi byggt upp ett förtroende hos våra leverantörer, vilket gör att de håller oss uppdaterade vilka nyheter som dyker upp.
Framförhållning är A och O och redan nu så har vi lagt huvudordrarna när det gäller vineriutrustning , för att på så sätt vara säkra på att ha utrustningen hemma till skörden 2014.
Snart drar buteljeringssäsongen igång av 2013 års viner och då ska man se till att ha flaskor och korkar i lager, och framförallt flaskor kan det vara lång leveranstid på (2-3 månader är inget ovanligt)
De vingårdar som vi samarbetar med är i full gång med vinterbeskärningen och då gäller det att se till så att de har förbrukningsmaterial och reservdelar, så att jobbet flyter på, och inte minst peppa dom så att de ligger i fas.
Det absolut vanligaste “felet” som Svenska vinodlare gör är att de underskattar arbetets tidsåtgång, eller rättare sagt att, de bara ser ett eller två av alla moment som ska göras och därför hamnar “back” Vinbonde är ett året runt yrke och inte som vissa tror , något som man ägnar sig åt på sommaren.
Utomlands så börjar man med beskärningen redan på senhösten/tidig vinter, här i Sverige väntar många med den till Sen vinter/tidig vår och detta i kombination med att Systembolaget har lång framförhållning innan vinerna är på Systembolagets hyllor, gör att väldigt mycket ska hända i Mars/april om man vill släppa några viner till sommaren.
Som Odlare/producent i Sverige så klarar man ofta 1 av de moment som ska göra och ibland även 2, men att klara av alla moment under den begränsade tidsperioden är inte lätt.
Några av de moment som ska göras är:
Analysera vinerna (godkänt laboratorie)
Buteljera (och då ska man alltså beställt hem kork och flaskor någon månad innan )
Offerera (ett par månaders framförhållning)
Vinterbeskärning
Gå över uppbindnings (Byta ut trasiga stolpar , plantstöd, trådar, klämmor)
Rensa ogräs (kommer man “back”i början av säsongen blir det tufft)
Detta är några av de moment som brukar dyka upp mars/april, dessutom ska man se till att ha emballage och etiketter till alla flaskmodeller och även detta kan ta några månader.
Alla moment som ska göras i Sverige gör man även utomlands(nästan i alla fall, jag vill inte här gå in på all pappersexercis), men där har man en vinodlingstradition som gör att man skaffat sig ett “flyt”, vilket gör att de lättare klarar de intensiva perioderna.
De senaste veckorna har vi även fortsatt att jobba mot restauranger och förhoppningsvis kan vi få en bra spridning på våra viner.
1a mars Lanserade vi vinet INTERKARDINAL 2012 tillsammans med vingården i Åhus via Systembolagets “småpartier” (vinagent är som vanligt VINUNIC).
Försäljningen av våra andra 2 viner (Inkognito 2012 och Klagshamns Rose 2012) via Systembolaget flyter på (trotts att bolagen ibland lägger löjligt små beställningar, vilket leder till massa onödiga körningar), men jag kan inte låta bli att imponeras av försäljningen av vår rose´, det är ju trotts allt vinter!!. Budskapet att man ska servera den som ett lätt rött vin(alltså lite varmare(ca 14 c) och inte vara räd att dekantera den) har säkerligen gjort att folk hittat bredare användningsområde än en vanlig rose.
Trotts de senaste veckornas höga tempo, så har jag lyckats prova några viner, både högt och lågt
Ayala Cuvee Perle dÁyala 2001 (Champagne)
Bonterra Chardonnay 2012
Quincy Domaine Pigeat Christian o Fils 2012 (Quincy viner har jag inget emot att dricka, de bör dock vara purfärska, absolut senaste årgången, denna hade fått toner av kokta grönsaker)
Willmart Grand cellier (Champagne)
Henri Bourgeois Les Baronnes Sancerre 2012
Andre Lurton Chateau De Rochemorin 2009 (lite besviken, brukar tycka att detta är ett ok vin)
Terlan Quarz Sauvignon Blanc 2010 (Norra Italien brukar göra trevliga vita viner tycker jag, dock var denna flaska ingen favorit)
Calyptra Sauvignon Blanc 2009 (Chilenare som överraskade klart positivt, kul bekantskap)
Sauvage Riesling 2012 Georg Breuer (Markus som är vinmakare här, hjälpte oss en del när vi skulle börja sälja våra viner till Systembolaget, detta är ett vin som jag tycker man ska dricka purungt, till skillnad från firmans andra viner)
David Nieuwoudt Ghostcorner Sauvignon Blanc 2012 (ett mycket välgjort vin, som visar att Sydafrika antagligen är snäppet för varmt att tillverka den stil av Sauvignon Blanc som vi är vana vid i resten av världen, fruktigt , oljigt, med god mineralitet)
Stoneleigh Sauvignon Blanc 2013 (Nej tack!!!)
Castell de Falsett 2005 Monsant (Grenache, Carignan, Cabernet Sauvignon)
Ghostwriter Chardonnay 2009 Santa cruz moutains 2009 ( detta är ett vin som jag verkligen gillar, rejäl mognad (lätt begagnade fat hade jag gissat) i kombination med fräschör, andra årgångar ska dock vara annorlunda, detta vin handlade jag en låda av när det begav sig)
Mandois vintage 2004 Champagne (väldigt klumpig med markerad dosage i attacken, bättre att lägga till någon tia, och köpa Cuvee Viktor 2002 )
Huber Brochar Sancerre Vielles vignes 2010 ( otroligt mogna aromer, nästan mer Riesling lik än Sauvignon Blanc, 13% alkohol 2010 gör att man höjer på ögonbrynet, en mycket trevlig producent som jag tycker ligger strax under de absolut bästa och till mycket bra priser, deras 2009a från Mont Damnes är en av årgångens stjärnor)
Vinterns milda väder har gjort att det varit behagligt att jobba ute dock är jag lite orolig att stockarna ska vakna ur vintervilan och detta gäller framförallt Rondo, för 10 år sedan så hade vi en vinter då det var 12 grader några dagar i Januari och det tog hårt på många Skandinaviska odlares Rondostockar, det är en hårfin skillnad mellan succe´och fiasko.