Efter en period med “onaturligt” fint väder så är de odlingar som jag är engagerad i klara med vinterbeskärningen till 95 %. De flesta har satt igång och gå över uppbindningssystemen och byta ut plantstöd och spänna trådar, så det känns verkligen som om vi är redo för den nya säsongen.
Det onaturligt varma vädret har tyvärr gjort att man blivit mer eller mindre “nojig”, kan verkligen vädret hålla sig såhär utan några allvarligare bakslag. Mitt i vinodlingen har vi en mindre Kiwi odling och här har plantorna redan börjat knoppas, vilket är 1 månad tidigare än normalt. Då vi ligger ganska nära kusten så har vi klarat oss ifrån de allra varmaste temperaturerna , men någon dag var det runt 13 grader.
Normala år så brukar vi ha frostfritt efter 1a april, men det känns långsökt att kalla 2014 “normalt” såhär långt.
I vineriet provade jag i veckan igenom alla faten och det är bara att konstatera att det inte bara är vinboden som börjar känna av våren, utan även vinerna.
För första gången sedan i höstas så börjar vinerna visa sin potential, och det är egentligen först nu som jag så smått börjar få en uppfattning om årgången, när det gäller de fatjästa vinerna.
Varje år den här tiden så sker samma sak när jag “provar” faten , på bara 1 vecka så är vinerna som förändrade och man drabbas av både entusiasm och panik.
Entusiasmen grundar sig i att vinerna (förhoppningsvis) tagit sig igenom “all time low” fasen (och då kan det egentligen bara bli bättre) , och paniken i att nu börjar vi närma oss en tid då det ska beslutas om vilka fat som ska blandas och hur länge de ska ligga kvar på faten, samt om vi ska försätta röra runt jästfällningen.
Som jag nämnt tidigare så har jag alltid en ide (när druvorna anländer till vineriet), men efter hand som de olika faten utvecklas så funderar man i nya banor, och det svåra är nästan att begränsa sig, för att i slutänden inte stå med alldeles för många viner.
Man känner sig enormt priveligerad, då man har möjlighet att smaka igenom fler fat med Svenskt vin på en eftermiddag, än vad de flesta får möjlighet att göra under en 10 års period.
I nästa vecka hoppas jag att vi kan gå igång med årets första buteljeringar, det blir isåfall bara “specialviner” , som vi gärna vill ha på flaska tidigt.
Årets rödviner är överraskande tillgängliga, vilket jag b.la härleder till att vi använde en ny typ av avstjälkningsmaskin, det verkar även finnas ett större djup i vinerna än vad jag kan erinra mig från tidigare årgångar.
När det gäller vita viner så blir jag ofta misstänksam när vinerna är för tillgängliga i sin ungdom, men med rödvinerna så är det en ny upplevelse, så vi får se vart det leder.
PROVADE VINER
Ghostwriter Pinot Noir 2011 Amaya Ridge Vineyard (ok Pinot med kryddiga lite brända toner, Europeisk i stilen tyckte jag)
Villmart Coeur de cuvee 2003 Champagne (Stor besvikelse, antagligen årgångens fel mer än producenten)
Perrier Jouet Belle Epoque 2004 Champagne (det här gillar alla, verkar dock inte vara en långliggare)
H. Billot et Fills Cuve Julie 2006 Champagne (Ny bekantskap som överraskade positivt, god idag , men frågan är om den lever om ett år)
Alfred Gratien Cuve Paradis (denna flaska fick jag för några år sedan av en vinodlare kollega , men tyvärr så var den korkad)
Villmart Coeuer de cuvee 2006 (ibland är 75 cl alldeles för lite )