I och med det ovanligt varma vädret så känns det som om man konstant ligger efter, det är så mycket mer som ska hinnas med , på kortare tid.
Ute i vingården så håller vi på att justera trådarna, tanken är att få plats med några extra blad och att inte klasarna ska hamna mitt i en “trådlinje”. Denna justering har väl inneburit 1 veckas extra jobb och jag är inte säker på att de som dricker våra viner kommer att märka skillnaden. Just det här med att göra “små justeringar” vare sig det är i vingården eller i vineriet, finner jag en tillfredstälelse i, för det är då jag har möjlighet att utvecklas och lära mig nya saker, som förhoppningsvis ska leda till ännu bättre viner från gården.
Gräsmattan i trädgården är klippt för första gången i år och det måste vara unikt att vi behöver göra detta i mars månad.
Den senaste veckan har jag varit runt på en del vingårdar i södra Sverige och jag känner en klar oro över den tidiga våren. På en hel del ställen så har knopparna börjat svälla upp och på unga plantor i inlandet så har de redan nått ullstadiet, frågan man ställer sig är NÄR SLÅR FROSTEN TILL ???.

I vineriet var det buteljeringspremiär i veckan, i år så har vi tillverkat 2 viner med restsötma, ett som får betecknas som halvsött i en lätt stil och ett fatjäst som är lite mer strukturerat och kommer att behöva mognadslagras för att hela potentialen ska kunna visa sig.
Förutom buteljering så har jag satt igång med att börja blanda en del basviner till de slutliga vinerna, Lena och 2 vänner var nere i vineriet i veckan och fick blindprova ett 10-tal viner och just detta momentet att “släppa in” andra åsikter är intressant. Problemet när man “lever” med vinerna nästan dagligen är att man ibland kan missa helheten och inte minst så har ju alla sin egen smak och därför tycker jag att det är bra att ta in flera olika , vana provare (jag tycker det kan vara en fördel av att använda sig av vänner, då man då även känner deras personliga smak och kan lägga in det i deras kommentarer.
Som återförsäljare av plantor så importerar vi största delen, men en del tillverkar vi själva och i år så har det milda vädret gjort att plantorna kommer att vara leveransklara rekordtidigt.

Den senaste veckan har jag haft förmånen att prova en del riktigt bra viner (man får hoppas på fler sådana veckor) .

Philipponnat Clos des Goisses 1996 Champagne
Veuve Cliquot Rare Vintage 1988 Champagne
Laurent Perrier Grand Siecle 1995 Champagne
Paul Bara 2002 Champagne
(Lätt att gilla till en överkomlig peng)
RL Legras Cuve Presidence 2002 Champagne
Lanson Gold Label 2002 Champagne
Gosset Prestige celebris 2002 Champagne
St Gall Prestige Orphal 2002 Champagne
Salon 1990 Champagne
(ungdomlig, frågan är väl om man själv överlever det här vinet)
Veuve Clicqout La Grande Dame 1990 Champagne (fantastisk fräschör i all kraft)
Bollinger Grand Annee 1990 Champagne (Trotts en tydlig sötma (9g/l) så bara måste man älska sådana här viner, jag hoppas jag får prova detta vin fler gånger!!!)

Quinta do vallado Reserva 2010 Duro (doften lovade personlighet, men i smaken var all frukt borta)
Kongsgaard Chardonnay
Domaine Zind Humbrecht Brand 2001
Domaine Remi Jobard Mersault Le poruzot dessus 2001
Louis Jadot Bonnes Mares 1996
Pingus 1995
(Kultvin producerat av Danmarks stolthet Peter Siseck, Pingus var det första Spanska vin som fick 100 poäng av Robert Parker)
R. Rostaing Cote Rotie La landonne 1999
Cos d Estournel 1995
(lätt grön i stilen, vilket inte alls är oangenämt)
Ben Glaetzer Amon-Ra 2005 (monstervin, som gör avtryck)
Chateauneuf du pape Cuvee de mon aieul 2007 Usseglio ( grymt vin kommentar överflödig)
Chateau Rieussec 2001
Sine qua non The noble man 2005 Chardonnay
( ett vin som jag aldrig hört talas om, trotts att producenten är kultförklarad, fantastisk eftersmak !!)