Här i Klagshamn har det det varma försommarvädret fortsatt och vi har i princip inte fått någon nederbörd att tala om den senaste månaden, ändå kan man läsa i tidningen att maj månad var nederbördsrikare än genomsnittet för Skåne och detta visar verkligen hur olika skurarna fallit i maj. Men idag har vi fått lite duggregn (fullt välbehövligt) så nu hoppas jag att den ekologiska gödningen som legat “mumifierad” i odlingen, äntligen ska lösas upp och komma plantorna till godo.
Ett fenomen som blivit tydligt i år är att den ekologiska/peletrerade gödningen (Biofer) uppskattas av fåglar, vi har aldrig haft så många kråkor/skator/kajor/duvor/fiskmåsar …OSV… i odlingen, och framförallt kajornas läten driver en till vansinne.
Vi brukar ge en giva Biofer i april månad, för att vara säker på att vinstockarna har tillgång till näringen när de behöver den, men sedan kompleterar vi oftast med en giva i maj, men vill det sig illa (torrt väder) så kan denna ligga hur länge som helst om man inte myllar ner den.
Årets nyplantering är så gott som avslutad för några veckor sedan och det känns skönt att ha den avklarad. De rotäkta plantorna har fått härdas rejält då vi haft mycket torra nordliga och östliga vindar de senaste veckorna, men jag tycker att det känns som att de börjar hitta sig och växa vidare.
De ympade plantorna kommer vi att börja gallra skott på imorgon (då går vi ner på 2 skott per planta) och nästa vecka så börjar vi binda upp det bästa skottet (det med bäst vinkel mot plantstödet) och tar bort det andra.
Man har mycket att tjäna på att få en bra etablering redan första året och det är vår ambition att verkligen skämma bort vinplantorna första året. Detta innebär att vi inte låter något ogräs existera i odlingen första året ,samt att vi ger dem god tillgång på näring och stödvattnar när det behövs. De rotäkta plantorna har fått 2 ggr 10 l vatten och de ympade 1 ggr 10 l vatten per planta hittills i år och blir det inte 7-8 mm av dagens regn så kommer vi att vattna plantorna till helgen igen. Vårt nya fält är en extremt lätt sandjord och därför håller den inte fuktan på samma sätt som vår gamla odling och därför kräver de lite mer stödvattning än vad som är brukligt i de här trakterna.

Till lunch idag så blev vi färdiga med den andra skott gallringen för säsongen och nu ska det i princip vara rätt antal skott på varje planta. Halva jobbet i “andragallringen” är att få ner anbtalet skott i “buketten”, alltså inne vid stammen, vi brukar ligga på 3-4 skott och det kan låta lite väl mycket men då har vi garanterat bra alternativ att böja ner till nästa år. Ute på armen är det framförallt sekundärknoppar som plockas bort men även en korrigering på antal primärskott, då man nu ser med vilken kraft varje stock skjuter sina skott.
Samtidigt som “andragallringen” sker passar vi på att ta bort druvämne på de plantor/skott som är lite svaga. I det stadiet som våra stockar befinner sig i idag så ska skotten ha rejäla klängen/armar, har de inte det så är det ett tecken på att de inte är i balans och då gäller det att genast avlasta stockarna från blomanlagen. Gör man detta för sent så kan skadan redan vara skedd och i värsta fall så dör plantan och i bästa fall så är det försvagad för många år framåt.

Nästa vecka är det även dags att gå igång med att avlägsna sidoskotten, vilket brukar vara ett ganska tidskrävande jobb. Jag har räknat ut att vi varje år avlägsnar ca 300 000 sidoskott, så ni förstår att vi inte har några fritidsproblem.
Många odlare frågar om man måste göra detta moment och det ända jag kan säga är att jag “tror” att det påverkar kvaliteten i positiv riktning och mot en stil som jag uppskattar.
Inför varje moment som ska göras i vingården så ställer jag mig frågan : BLIR VINET BÄTTRE AV DETTA MOMENT ? , är svaret ja eller kanske så slutar det alltid med att vi utför momentet. Detta resulterar självklart i en massa jobb som inte alltid är kvalitetshöjande, men alla moment är lärande och utvecklande och detta ska inte underskattas.
1 gång i veckan så puttar vi in alla skott mellan dubbeltrådarna och då har man samtidigt god möjlighet att se odlingens status, vilka partier är kraftigare kontra mer svagväxande, syns det några bristsymptomer eller har det kommit några skadeangrepp/svampsjukdommar??????

Min uppskattning är att vi ligger ca 10 dagar före genomsnittsåret och 2-3 veckor tidigare än genomsnittet de de senaste 3 åren och detta känns ytterst inspirerande, förr eller senare under säsongen så kommer det “garanterat” ett bakslag, men min förhoppning är att detta “bakslag” inte är så kraftigt eller av den karaktären att vi inte kan hantera det.
Det som kan drabba oss från nu och framåt är hagel(inte alls otänkbart) låga temperaturer i blomningen (påverkar olika sorter olika mycket) , stora nederbördsmängder när druvorna börjar svälla/mogna (detta hände 2006 och 2010, då vi uppmåtte 250 mm regn på 1 månad), stort smittotryck av svampsjukdommar (vi har varit ganska förskonade de 2 senaste åren, så det kanske är dags), som ni ser så är där gott om saker som kan påverka årgången i negativ riktning, men trotts det så kan man inte låta bli att tänka att 2014 kanske blir “ÅRHUNDRADETS ÅRGÅNG” , men jag ska erkänna att så tänker jag varje år.

2013 års viner utvecklas väl i vineriet och jag har säkerligen skrivit det innan, men årgången verkar ligga mittemmellan 2012 och 2011 i stilen (på de vita vinerna)

Vad som varit extra spännande är vårt Solera system eller om man ska kalla det Multivintage (som man gör i Champagne), detta har dels utvecklats väl, men även varit enormt utvecklande för mig som vinmakare . Många “förståsigpåare säger att vi ska satsa på mousserande viner (typ Champagne) i Sverige, men svaret skulle lika gärna kunna vara att vi ska TILLVERKA våra viner som man gör mousserande viner i Champagne , blanda årgångar, använda reserv viner, använda begagnade ekfat osv…. .

För någon vecka sedan var jag på Årstiderna by the sea (Malmö restaurang) och provade JEAN -MARC BROCHARDS (Chablis) viner .
Sebastien (svåger till julien Brochard) höll i provningen och han var väldigt påläst och “korrekt”och detta är på inget sätt ovanligt när producenter från etablerade vindistrikt visar upp sina viner i Sverige (här tycker jag att vi har mycket att lära oss i Sverige, det gäller att välja sina ord , då vin är väldigt mycket nyanser).

2012 BOURGOGNE JURRASIQUE (det märkliga var att det kändes som vinet hade restsötma)
2012 PETIT CHABLIS DOMAINE SAINTE CLAIRE
2012 CHABLIS DOMAINE SAINTE CLAIRE VIELLES VIGNES (mycket trevligt vin)
2012 PREMIER CRU MONTEE DE TONNERRE
2012 CHABLIS PREMIER CRUBEAUROY (för mig var detta en KLASSISK Chablis om än inget mästerverk)
2011 CHABLIS GRAND CRU LES CLOS (självklart väldigt ungt idag,i mer mineralisk stil än fruktdriven)
2012 BOURGOGNE PINOT NOIR ROSE´
2012 BOURGOGNE BLANC KIMMERIDGIEN
20012 DOMAINE DE LA BOISSONNEUSE
2011 CHABLIS PREMIER CRU BUTTEAUX
2006 CHABLIS PREMIER CRU MONTMAINS

På hemmaplan så har det även öppnats lite andra vita viner.
FRANCIS BOULARD 2005 CHAMPAGNE (biodynamisk odlare och denna flaskan tyckte jag var bättre än hans kändare vin PETREA)
HUBERT BROCHARD VIELLES VIGNES SANCERRE (100% ärligt vin som går rakt in i hjärtat)
SERGE LALOUE LE CIL DE BEAUJEU (på deras egen beskrivning av detta vin så skriver de THE STUFF THAT LEGENDS ARE MADE OF!!!, men denna flaska hade en deffekt som varken jag eller Lena kunde sätta fingret på och därför så åkte den i vasken.
DOMAINE VACHERON SANCERRE 2011 LES ROMAINS (bra vin med alla mått mätt, anmärkningsvärd kritighet som ger strävhet i gommen)
PAZO SENORANS ALBARINHO 2013 (Jag gillar verkligen Albarinho/alvarinho men trotts detta så tyckte jag att detta vin var högst ordinärt)

Det är säkerligen någon som tycker det är märkligt att jag inte berättar om de Svenska viner jag provar/dricker och anledningen är kanske att vi känner de flesta Svenska producenterna och ser dem som våra vänner och därför inte vill bedöma deras viner så här “offentligt”.
I ärlighetens namn så är jag alltid “BRUTALT ÄRLIG” när jag får chans att prova kollegors viner och detta är säkerligen på både gott och ont, , men vad man måste vara medveten om är att det bara är mina personliga åsikter och att det är ytterst få personer inom vinets värld som inte kan ifrågasättas OCH JAG ÄR ABSOLUT INTE EN AV DEM.