VILKET VÄDER !!!, det känns som att vinstockarna växer dygnet runt, och man kämpar allt man orkar för att hinna med. I fredags morse var jag igång 03.30 och redan då var det 20 grader, men idag “vek jag ner mig” när termometern visade 31 grader i skuggan.

De absolut flesta vinodlarna jag pratat med den senaste tiden är “klart optimistiska” och förhoppningarna om en riktigt bra årgång bekräftas från landets alla hörn.

Nyplanteringen fortsätter att ta sig bra och plantorna är nu uppemot 1,5 meter höga och man känner att den nya vinmarken börjar få sitt “eget liv”. De senaste 3 veckorna så har vi fått ca 20 mm regn, men det är fortfarande mycket torrt i odlingen, så ytterligare 1,5 dag har gått åt till att vattna nyplanteringen.

På den gamla odlingen har vi i alla år skurit av rötterna ner till 50-60 cm djup för att rötterna ska söka sig neråt och plocka upp smak och bli “själv försörjande på vatten, men nu märks det att grundvatten nivån sjunker så vi får se om de är tillräckligt djupt för att klara de extrema förhållandena.

Vinstockarna klarar extremt väder, det är bara det att de blir stressade och då är de mer känsliga för svampsjukdomar och annat som kan påverka kvalliten på det slutliga vinet.

Som ett exempel kan jag nämna att jag förra veckan skördade lite ätdruvor i växthuset där vi inte vattnat vinstockarna och detta har resulterat i en rejäl beska i smaken.

Årgång 2003 i Europa var extremt torr och varm och sedan dess har man gjort det lagligt att vattna vinodlingar även i Europa.

Nu låter det som att jag är mest orolig för torkan/värmen, men inte alls, tvärtemot så är det minnesbilderna från 2006 och 2010 som skrämmer en mest, dessa åren “vände vädret” och vi fick 250 mm regn i Augusti.. 2006 gav det oss omänskligt mycket jobb och vi satt upp mot 20 personer i veckor och plockade druvorna i princip en och en. Årgången visade att det går att göra bra vin även “svåra” år, men jag har också förståelse för de vinbönder som inte orkar med det enorma arbete som det innebär.

2010 gick det inte att “jobba” sig till ett bra vin, då vi tagit fel beslut om att fräsa bort ogräset mellan raderna för att sedan så in gräs alldeles för sent på säsongen.

Som vanligt så önskar man att man kunde vara mer i vineriet och följa vinernas utveckling, men vi har i alla fall hunnit buteljera INKOGNITO 2013 och jag är hoppfull att vinet ska kunna utvecklas väl. vi har inte än bestämt när vinet ska släppas (det normala är mars 1,5 år efter skörd), men vi ska prova vinet igen, om 6-7 veckor ( man brukar räkna med att viner behöver ungefär denna tid för att komma ur buteljeringschocken ).

Ute i vingården så fortsätter vi gå varje måndag och putta in, samt att pincera alla sidoskott över ett blad, om där är en lucka i lövväggen så “fyller” vi i denna genom att vika in ett sidoskott som inte är pincerat.

Förra veckan så gjorde vi en bladanalys för att, för att se om vi behöver komplettera med vissa näringsämnen, jag vet om att vi antagligen aldrig kommer att kunna träffa exakt rätt, men vi ska i alla fall förbättra oss för varje år.

Även om man inte har tid till allt man vill göra, så får man ibland ta sig tid och så gjorde jag förra veckan då jag åkte runt till lite olika Svenska vinodlingar för att se hur det såg ut och få höra deras tankar om året och framtiden.

Man märker verkligen att Svensk vinodling har kommit in i “fas 3″( som jag kallar den och det har inget med arbetsmarknaden att göra) idag har en hel del vingårdar en plan, till skillnad för 5-6 år sedan och man är oftast ganska övertygad om att just denna plan är vägen framåt.

Man tror kanske att en vinbonde alltid jobbar fysiskt, men jag har räknat ut att jag sitter i bil ca 500 timmar om året och i traktor ungefär lika mycket. Varför berättar jag detta, jo på grund av min enorma irritation på Systembolagets inköps filosofi.

Systembolaget håller många gånger på att envisas med att beställa 12 flaskor åt gången (detta innebär på vår rose att de köper in 6 l vin åt gången), detta är mindre än vad en hel del privatkunder går ut med ur butiken. Hur i helvete kan man påstå att man är miljömedveten när man har denna inköpsfilosofi.

Det finns enskilda bolag som jag levererat till 3 ggr i veckan, trotts detta vägrar de att beställa mer åt gången, vilket leder till att det ibland står tomt på hyllorna (och då har de några gånger haft mage att anklaga oss för att det är tomt på hyllan.

från och med 1/9 så blir det ännu värre, men det orkar jag inte gå in på nu (ni har säkerligen läst i tidningarna om alla mickrobryggeri som också drabbas)

För att förklara att jag inte kastar “sten i glashus” (härligt utryck) när det gäller Systembolagets miljömedvetenhet, så kan jag berätta att vi för året 2014 investerat i en bil som dricker mindre bränsle, samt att vi har som mål att köra 25 % mindre bil och genom dessa åtgärder så räknar vi med att halvera vår bränsleförbrukning.

Inför säsongen 2011 så investerade vi i den mest bränsleeffektiva traktorn som fanns på marknaden, så vi försöker hela tiden att utvecklas och tänka miljömedvetet.