Efter ovanligt ihållande värme, så tog det abrupt slut i mitten på augusti och tillväxten i odlingen nästan “tvärstannade”. Detta verkar ha haft en mycket positiv effekt på vinstockarnas och druvornas mognad. Skottens färg, druvornas mognad och lövens färg är mer som våra kollegors utomlands. Det mest anmärkningsvärda är avhärdningen på årets tillväxt, skotten började tidigt att bli bruna från basen (precis som “utomlands”) och detta visar att vinstocken/skotten vet att nu är det dax att mogna druvorna samt lagra upp näring i de förvedade delarna.
Har då det varma vädret bara varit av godo ???, jag vet egentligen inte svaret än, och det är inte säkert att svaret kommer att vara entydigt, det kan mycket väl vara så att de olika sorterna reagerar olika.
EFTER SOL SÅ KOMMER REGN !!! och det var precis vad som hände i början på september så fick vi drygt 80 mm på ca 12 timmar. På väg till vineriet (norr om Malmö) så var jag en av de sista som kunde passera på yttre ringvägen innan motorvägen var översvämmad och jag kan inte komma ihåg att jag sett något liknande i dessa trakter förut.
Kom regnet helt oanmält ???, nej det gjorde det inte , så dagen innan det utlovade regnet så körde jag med alvluckare (bisonklor) och bröt upp hjulspåren så att vattnet snabbare skulle rinna ner. Anledningen till detta är såklart att man inte vill ha sjöar stående i odlingen, då detta snabbt skapar goda förutsättningar för svampsjukdomar samt stressar plantorna. Bison klorna är enormt effektiva och inom 12 timmar hade vattnet kommit ner till rötterna och sugits upp till druvorna.
Detta är såklart inte optimalt för druvorna, men man har ju i princip inget val då man vill att vattnet ska bort från jordytan.
3 dagar innan regnet så såg Rondo fantastisk ut, men dagen efter regnet så hade de svällt upp till nästan det dubbla. nu börjar så sakteliga smaken komma tillbaka i druvorna , men de behöver hänga åtminstone ett par veckor till innan smaken kan vara tillbaka igen.
På gamla odlingen så blev vi klara med avlövningen på västra sidan i tisdags, så nu är båda sidorna fullt avlövade i druvzonen. Druvornas ovanligt gröna färg(för årstiden) gör att jag är hoppfull om fortsatt god fotosyntes (här vill jag förtydliga att bladen är inte mörkgröna utan “lagom” gröna).
På nyetableringen så är de flesta plantor mellan 1,7 meter och 2,5 meter och har börjat att stanna av i tillväxten sedan ett tag tillbaka, och på dessa ser man en tydlig färgskiftning på de nedersta bladen samt att avhärdningen börjat på basen från skotten. De rotäkta stockarna har börjat sin avhärdning lite snabbare än de ympade (jag vill inte säga att detta fenomen är universalt, utan bara konstatera att så är fallet här i år).
I vineriet är allt utom ett rödvin buteljerat (rödvinet ska bli en blend och därför har vi avvaktat).
I veckan har det varit storstädning i vineriet och även om man har sin dagliga städning så är det gott att gå över hela lokalen från golv till tak innan man sätter igång med den nya skörden. Det är även ett lysande tillfälle att dubbelkolla så att all utrustning är i funktionellt skick.
Redan på vintern när jag gör vinterbeskärningen så brukar jag ha idéer om vilka viner vi ska tillverka och i den mån vädret “ställer” till det, så justerar vi först och främst i odlingen och till sist i planen för de viner vi vill tillverka.
Varje år (egentligen varje dag) så lär man sig lite nya saker och det gör ju att man vill “testa” sin nya kunskap i realiteten , jag kallar det kunskap men egentligen borde man kanske säga att man dagligen får information (ofta visar det sig att informationen inte är helt korrekt) och denna kunskap/information vill man gärna omvandla till vin (nu blev det rätt rörigt men jag hoppas att någon förstår).
Därför är där alltid något vin som kommer till som man inte tänkt sig i början på säsongen. En annan sak som påverkar vilka viner vi tillverkar är såklart responsen från de som köper våra viner, jag tycker det är både lärorikt och inspirerande att lyssna på folks åsikter om våra viner.
Nytt för i år (vinerna från 2013) är att vi medvetet tillverkat ett halvsött vin (ÖRESUND 2013) som började säljas första Augusti och antagligen kommer att vara slut i början på oktober om försäljningen fortsätter i samma takt som tidigare.
Det roliga med detta vin är att det verkar vara en inkörsport att även testa vårt vita torra vin INKOGNITO och då känns det som att både kunderna och vi utvecklas tillsammans, vi genom att tillverka vinstilar som vi inte tidigare gjort och kunderna genom att köpa vin i stilar de generellt inte köper.
Nästa vecka kommer Flädie mat och vingård att sätta igång med skörden av druvorna som ska bli årets mousserande vin, anledningen att vi har väntat lite längre än andra Svenska gårdar som gör mousserande vin är att vi vill testa lite nya ider, detta får jag säkert anledning att återkomma till längre fram.
Generellt så började de Svenska vinodlarna som ska producera mousserande vin att skörda för en vecka sedan (någon ännu tidigare), men jag tror att de som ska göra stilla viner väntar tills slutet på månaden om vädret tillåter det.
Stämningen bland landets vinodlare är positiv överlag och de flesta talar om både goda volymer och god kvalite på druvorna hittills och om detta i slutänden kan resultera i trevliga viner, så tar Sverige som vinland antagligen ett rejält kliv framåt.
Förra helgen så hade föreningen Svenska vinodlare årsmöte på Ästad gård och vi var väl ca 80 vinodlare(gissar jag) samlade. Ästad gård är en av de absolut mest spännande satsningarna inom Svensk vinodling och det tror jag att alla närvarande också uppmärksammade.
Jonathan Mengel och Lars Torstensson höll föredrag om ekosystemet i vingården samt ekens påverkan på vinet. Jordbruksverket var också närvarande med ett föredrag samt Systembolaget.
Under helgen hölls även en Svensk vinbedömning med efterföljande möjlighet till provsmakning.
Jag hann testa ett 20-tal viner och dessa hoppas jag kunna återkomma till när jag gått igenom mina anteckningar.
Jag brukar skriva lite om de viner jag testat, men idag tänkte jag hoppa över detta och samla energi för den stundande skörden.