Anledningen till att jag inte skrivit på 1 månad är att det varit enormt intensivt, både vi själva och en del av våra större kunder/kollegor har i år expanderat sina odlingar och då är det många moment som ska genomföras på kort tid.
Även om jag är fullt medveten om att det är många moment som ingår i en nyetablering , så blir jag i alla fall lite “överrumplad” varje gång detta blir aktuellt. Det känns som att det är lättare att starta en ny odling om man inte har en gammal, nu får man missförstå mig rätt, självklart skaffar man sig kunskap på vägen och har då bättre kunskap hur man ska genomföra nyetableringen, MEN MAN MÅSTE ÄVEN HINNA TA HAND OM DEN GAMLA!!!.
Jag har alltid sagt att ska vi utöka vinodlingen så ska vi göra det på absolut rätt (så gott vår kunskap sträcker sig) sätt, jag vill absolut inte behöva säga att vi visste hur man skulle göra det men vi orkade inte/han inte, då är det bättre att vänta tills man har mer ork eller tid.
En av anledningarna till att vi utökat vinodlingen är att vi på det nya fältet har en helt annan jordmån och här i ligger en stor del av lockelsen, kommer detta fällt att ge en helt annan karaktär ????. Vi kommer på det på det nya fältet bara att ha den gröna druvan Solaris, men dessa kommer dels att vara på olika grundstammar men även en hel del rotäkta, så vi kommer också ha möjlighet att att jämföra dessa variabler.
Nytt för i år är att vi “försäkrat” oss mot vårfrost, med detta menar jag att vi under våren investerat ,dels i parafinburkar (lite lowtech, men det funkar) och även en “gaskanon” som sprutar ut varmluft (kanske lite mer hightech), nu har vi som tur är inte behövt använda något av systemen, men det känns bra att ha till framtida år.
Denna årstiden så är det största fokuset ute i vingården, men vi har även lyckats få iväg vår första sändning av vårt vita vin Inkognito 2012 till Hong Kong och det ska bli spännande att se responsen på detta (Svenskt vin börjar röra på sig), detta är första gången vi skickar något av våra viner utanför Europa.
Så gott som alla våra kunder/kollegor har fått planterat sina ympade plantor (vissa med ett lite tuffare klimat väntar nog framåt mitten på maj innan de går igång) och de som planterar rotäkta plantor sätter nog igång med detta om ca 2 veckor.
Den rekordtidiga våren med knoppsprickning (gröna blad) sista april på både Rondo (kanske 1 dag tidigare)och Solaris, är nästan 2 veckor tidigare än normalen sedan 2002 och det ska bli mycket intressant att följa, vad detta kan bidra till på den slutliga årgången. Den nästtidigaste årgången vi haft var 2001 , då vi tyvärr sedan fick frost i början på maj , är en av mina favorit årgångar i Sverige.
År 2011 var det många Svenska vinodlare som drabbades av vårfrost och därför var skördemängden väldigt liten och detta i sin tur gjorde att “vinSverige” så gott som helt missade årgången. För drygt 1 månad sedan träffade jag en vinskribent som nyligen smakat en 2011 och han var helt förbluffad över hur det utvecklats.
Årgången hade inte extremt höga mognadsvärden , men det låga skördeuttaget gav fantastisk koncentration, vilket verkligen gav en egen karaktär till årgången.
2011 är en årgång som man gärna kan ligga på, och ska man dricka dem nu så tycker jag att man ska dekantera de bättre vinerna i alla fall en halvtimme innan man ska dricka dem.
Den senaste månaden har det varit så pass mycket jobb att jag knappt hunnit smaka några viner, men 1 vinprovning har jag hunnit med och en del Champagner har också slunkit ner, men det ända vinet som satt djupare spår var LUCIEN CROCHET 2009 prestige Sancerre. Producenten är lysande och årgången fantastisk, det kan alltså inte bli annat än bra, den lägre syran balanseras av en fantastisk mineralitet och stor koncentration. 2009 gjorde Crochet även en söt variant som höll mycket hög klass). Detta vin var det bästa vi kunde hitta under 1 ihärdig vecka med vinprovningar i Sancerre förra sommaren. Jag vill dock säga att är man “bara” ute efter en frisk/krispig Sancerre, så kanske inte detta kraftpaket är det man ska korka upp.