Den senaste tiden så har det varit “Svenskt sommarväder”, behagligt väder att jobba i, men kanske lite svalt för de som har semester. Blomningen är i stort sett avslutad, men fortfarande är där några Cabernet Cortis druvämnen som inte blommat färdigt, men de har “lovat” varmt väder de närmaste dagarna så till helgen så är det nog överblommat.

Om en vecka så vet vi om blomningen blivit så pass lyckad som vi tror, då börjar karten växa och bli som knappnålshuvud och då kan man andas ut lite.

Vad vi har fortsatt full fokus på är sidoskotten och vi passerade nog 500 000 plockade i veckan och är klara upp till andra dubbeltråden (ca 60 cm), samt att putta in alla skotten varje måndag.
Nytt för i år är att vi har höjt trådarna för att kunna få en ännu högre/större lövvägg och detta kommer att innebära att vi får lägga ännu lite mer tid än vi brukar, men förhoppningsvis är det mödan värt.

Vad vi också har fullt fokus på för tillfället är svampsjukdomar, och då vi inte vill använda fungicider (svampgift) så är vi helt utlämnade till förebyggande arbeten.
Varje år så besöker jag de vingårdar (eller enskilda vinplantor) som jag vet drabbas tidigast av de olika sjukdommarna , och blir på så sett förvarnad om vad vi kan drabbas av här i Klagshamn.
I år så har jag redan sett mjöldagg och vinbladsmögel (vinbladsmögelangreppet är nog rekordtidigt och det gör mig lite “orolig”) och därför är vi lite extra på tårna både i Klagshamn och de vingårdar vi hjälper.

Egentligen hade jag hoppats att jag kunnat vara mer i vineriet än jag varit, men denna tiden på året så hinner man bara precis övervaka vinerna och se till så att inget går fel.
I fredags så var jag hos en kollega och fick mätt “svavel” (kaliumdisulfit används för att konservera viner), och samtidigt så fick vi oss en liten pratstund.
Just det här med att hjälpa kollegor och samtidigt träffas, är både viktigt och utvecklande och det är något som jag sätter stort värde på.

Första Augusti släpper vi ett nytt vitt vin som heter ÖRESUND, detta vin är ett halvsött vin vilket är lite ovanligt för oss, men 2013 valde vi att göra ett sådant på en mindre del av musten, knappt 500 flaskor kommer att finnas tillgängligt.

Jag har tidigare “beklagat” mig över att det inte har regnat på 2 månader och att det har gett oss en massa extrajobb i form av vattning av nyplanteringen (denna vecka har vi lagt 2 heldagar), men igår fick vi faktiskt 6 mm , såklart inte tillräckligt för att nå ner till rötterna på de gamla stockarna men ändå något för de nyplanterade.

Förutom allt man ska hinna med i vingården, så ska man även hinna med att se fotbolls VM, så det är inte konstigt att orken tryter ibland.

För att “spara” tid har jag således provat vin i samband med att jag tittat på fotboll så jag erkänner att vinerna inte fått fullt fokus.

DETHUNE CUVEE PRESTIGE “Champagne” (detta är en producent som jag så gott som alltid tycker levererar och fortfarande är priserna humana)

DOMAINE OTT ROSE 2011 (enorm besvikelse, klarar inte 2 personer av att dricka en flaska rose, så är det inget gott betyg )

MOREAU-NAUDET CHABLIS CARACTERE 2013 ( detta är för mig en ny bekant och denna flaskan lovar gott för framtiden, denna producent ska vi besöka nästa gång vi är i Chablis)

PASO SENORANS ALBARINHO 2013 (detta vin har vi handlat en låda av och det är bara att konstatera att ibland så gör man dåliga köp, denna flaskan var tyvärr inte bättre än någon av de andra vi testat)

EGLY-OURIET TRADITION ( detta tycker jag är det enda vin som EGLY gör, som inte är bra, denna flaska fick vi som tack för att de fick en flaska av oss när vi besökte dem förra sommaren, det kan tyckas lite väl magstarkt att “kritisera” ett vin man fått av en av Champagnes bästa producenter, men mitt råd blir att tycker man att 60-80 Euro är för mycket pengar att lägga på deras super Champagner, så handla hellre deras LES VIGNES DE VRIGNY 100% Pinot Munier för otroliga 26 Euro flaskan)